Installatie

Het zelf leggen van de vloer is redelijk eenvoudig. U kunt het ook door onze partner laten doen voor € 15-25 per M2, afhankelijk van de situatie. Neem hierover contact met ons op. Onze partner geeft een jaar garantie op het leggen van de vloer. Enkele richtlijnen voor het installeren vindt u hieronder. Heeft u vloerverwarming? Dan dient u extra richtlijnen voor leggen op vloerverwarming of -koeling in acht te nemen. 

• Alvorens u gaat leggen is het van belang dat de ondervloer en de muren goed droog en vlak zijn, zeker bij een nieuw huis of in het geval van verbouwing. Laat u hierover voorlichten door de aannemer.

• Laat de bamboe vloerdelen minimaal 72 uur wennen aan het klimaat van uw huis voordat u het gaat leggen. Over het algemeen werkt bamboe vanwege zijn hardheid erg weinig.

• De omgevingsomstandigheden van de ruimtes waar de bamboevloer komt te liggen moet voldoen aan een temperatuur van tussen de 15-27C en een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 50-65%. Het vochtgehalte moet gemeten worden met een hygrometer en op de juiste waarde gehouden worden. In de winter is het erg droog en zullen over het algemeen luchtbevochtigers noodzakelijk zijn. In de zomer is de luchtvochtigheid hoog en dient er een goede ventilatie te zijn. Bij plaatsing in gebouwen dient de klimaatbeheersing met.

• De vloeren kunnen zwevend gelegd worden tot lengtes van 12 meter en breedtes van 8 meter, op een laag isolatiemateriaal die bij bouwmarkten gekocht kan worden. Vooral bij bovenwoningen is het van belang een goede geluidsisolerende onderlaag te leggen. De vloeren kunnen ook geniet en/of verlijmd worden op een ondervloer van spaanplaat of cement.

• Bij zwevend leggen worden de vloerdelen aan elkaar gelijmd bij de naad en de groef. Een goede parketlijm volstaat hierbij. Er kan ook voor gekozen worden om de vloeren zwevend te leggen zonder ze te lijmen, waarbij aan de muurkanten parketveren aangebracht kunnen worden om de vloeren tegen elkaar te houden. Er is dan wel een wat grotere kans op kiervorming. Voordeel is dat de vloer er eenvoudig weer uitgehaald kan worden, wat handig is bij verhuizen.

• Houd minimaal 1 centimeter afstand tot de muur om het bollen van de vloer bij uitzetting te voorkomen. 1,5 cm is ideaal voor het plaatsen van een parketveer. De toe te passen parketveren moeten een hoogte van 14 mm hebben i.v.m. de dikte van onze Bamboe vloerdelen.

• Geverniste (ofwel gelakte) vloeren hebben over het algemeen weinig tot geen onderhoud nodig. Er valt namelijk weinig aan te onderhouden. Het beste wat men kan doen is zorgen dat de lak niet beschadigt door viltjes onder alle meubelen te doen. Lak is altijd krasgevoelig. Als lak eenmaal beschadigd is valt er weinig aan te doen om het locaal te herstellen. Er bestaan wel wasachtige onderhoudsmiddelen die men bij parketwinkels kan kopen, maar een kras in lak valt eigenlijk niet weg te werken. Een gelakte vloer kan naar verloop van tijd geschuurd en weer opnieuw gelakt of geolied worden. Er staat geen bepaalde tijd voor. Het kan 10 jaar zijn, 5 jaar, of nooit. Hangt af van de intensiteit van gebruik en of men de beschadigingen hinderlijk vindt. Als er bijvoorbeeld veel met een bureaustoel over een gelkate vloer heen en weer gereden wordt, onstaan er slijtage plekken. Voordeel van lak is dat er op gemorst kan worden zonder dat er lelijke vochtplekken ontstaan. Schoonmaken kan naast stofzuigen gedaan worden met een licht vochtige dweil en wat zeep.

• Voor de afwerking bij de muren kunnen diverse plinten gebruikt worden. Wij bevelen de platte bamboe plinten aan die wij leveren, of de plakplinten die bij de bouwmarkten verkocht worden.

• Een olie vloer kan makkelijker lokaal met wat olie bijbehandeld worden. Ook zijn krasjes wat makkelijker weg te werken d.m.v licht schuren en locaal olie aanbrengen. Nadeel van olie is dat er eerder vochtvlekken en andere vlekken onstaan als er dingen op de vloer vallen. Met het middel Oliefris kan een olievloer eens per jaar of naar wens onderhouden worden. Wij bevelen ook de onderhoudsproducten van RUBIO MONOCOAT aan. Rubio Monocoat is een natuurvriendelijk olie die standaard op onze olievloeren zit. Opschuren en opnieuw naar verloop van enkele jaren is ook mogelijk. Na hoeveel jaar hangt echt van de intensiteit van het geberuik en de smaak van de eigenaar af.

 

• Hoewel er UV filters in de olie en de lak zitten en bamboe over het algemeen weinig verkleurt, is geen enkele houtsoort immuun voor de zon. Als de zon op de vloeren schijnt, zal er een lichte verkleuring optreden.

• Beste is om er vanuit te gaan dat een houten vloer gewoon gaat beschadigen, ook bamboe, hoewel het ongeveer even hard als eiken is. Zeker als men met met hakken in huis loopt of honden heeft als huisdier. Maar een houten vloer hoort er een beetje geleefd uit te zien.