Veel Gestelde Vragen

Zijn de bamboe vloeren geschikt voor vloerverwarming?

Ja. De meeste bamboe vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Vloeren die worden verlijmd lenen zich goed voor toepassing op vloerverwarming en koeling, mits aan de technische aanbevelingen wordt voldaan. Lees hier de MOSO© leg-instructies en aanbevelingen voor bamboe vloeren op vloerverwarming en -koeling.

Is de verscheping wel zo milieu vriendelijk?

Voor de verscheping vanuit China wordt natuurlijk scheepsdiesel verstookt. Maar die hoeveelheid is over een groot containerschip genomen erg klein als je het vertaald naar belasting per M2 bamboe. Het is belastender voor het milieu om hout vanuit zuid Frankrijk te importeren, omdat vrachtwagens een veel kleinere hoeveelheid hout kunnen vervoeren en per eenheid genomen vele malen vervuilender zijn dan schepen. Om dezelfde reden kan het het mileuvriendelijker zijn om een sinaasappel uit Brasilie te eten dan uit Spanje. De CO2 belasting van 1 keer op en neer vliegen naar China staat gelijk aan het verschepen van 2500 M2 bamboe vloeren. Wij compenseren deze belasting door het planten van nieuwe bomen.

Hoe zit het met de lijm en het milieu?

In veel parketvloeren zit lijm verwerkt, omdat de toplaag meestal verlijmd wordt op een onderlaag van multiplex. Bij bamboe wordt er gemiddeld genomen wat meer lijm gebruikt, omdat de afzonderlijke repen aan elkaar gelijmd worden, maar de lijm voldoet ruimschoots aan de strengste Europese eisen die aan het formaldehyde-gehalte gesteld worden. De milieuwinst van het niet hoeven te kappen van bomen uit oerbossen en regenwouden is vele malen groter.

Hoe zit het met de Pandabeer?

De pandabeer leeft van de kleinere bamboeplanten. De reuze-bamboe die gebruikt wordt voor het maken van vloeren is geen voedselbron van de pandabeer.

Waar komt de bamboe precies vandaan?

De bamboe plantages bevinden zich in het middengebergte van centraal China, in de provincies Zhejiang, Fujian, Anhui en Jiangxi. Dit is een regio met ideale klimatologische omstandigheden voor de groei van bamboe. Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten. De “reuzenbamboe” of MOSO kan men echter alleen vinden in (sub-)tropische klimaatzones.

Waarom is bamboe zo milieuvriendelijk?

De kap- en groeiwijze zijn belangrijke milieu-argumenten. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan, zodat in een volwassen plantage na 5 jaar de stammen kunnen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De groeikracht van het bamboebos wordt zelfs versterkt door geregeld te kappen. In het groeiseizoen groeit de “reuzenbamboe” 30 cm tot 50 cm per dag (!) en kan uiteindelijk 15 tot 30 meter hoog worden, met een stamomtrek van 35 cm of meer. Met de snelle groei haalt bamboe veel CO2 uit de lucht, wat het klimaatverandering helpt afremmen. Bovendien doet deze oogst-methode het bamboe-bos dus niet afnemen, zoals dat bij bomen wel het geval is.

Kunnen bamboe vloeren in de keuken en/of badkamer toegepast worden?

Ja. Bamboe vloeren kunnen ook in de keuken of badkamer gebruikt worden. We raden wel aan om in deze ruimtes gelakte vloeren te gebruiken omdat het morsen van water op een geoliede vloer sneller vochtplekken achterlaat. 

Gebruik-tip: Net als bij hout, is bamboe gevoelig voor vocht (de vloer kan dan uitzetten). We raden dus aan om geen water op de vloer te laten liggen en deze direct te drogen als er gemorst is.

Hoe moet een bamboevloer worden onderhouden?

De gelakte vloeren vergen weinig onderhoud. Ze kunnen schoongemaakt worden met een vochtige dweil en natuurlijk schoonmaakmiddel. Krassen die op een gelakte vloer ontstaan zijn moeilijker weg te werken dan krassen die op een olievloer ontstaan. Een olievloer is minder krasgevoelig. Het bijwerken van een olievloer met wat olie is mogelijk, terwijl een gelakte vloer opnieuw geschuurd & gelakt moet worden om eventuele krassen en beschadigingen weg te werken. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik worden bamboevloeren om de 2 jaar opnieuw geolied, en om de 10-15 jaar opnieuw gelakt. De vernis en olie kunnen in de meeste parket- of verfzaken aangeschaft worden.

Bambusparkett Österreich/Deutschland