Veel Gestelde Vragen

Zijn de bamboe vloeren geschikt voor vloerverwarming?

De bamboe vloeren die wij verkopen zijn enkel geschikt voor vloerverwarming als deze niet de hoofdverwarming van het huis is. De vloer mag niet heter dan 26 graden verwarmd worden. Er bestaan wel dunnere bamboe vloeren die speciaal voor vloerverwarming gemaakt zijn, maar die verkopen wij niet.

Is de verscheping wel zo milieu vriendelijk?

Voor de verscheping vanuit China wordt natuurlijk scheepsdiesel verstookt. Maar die hoeveelheid is over een groot containerschip genomen erg klein als je het vertaald naar belasting per M2 bamboe. Het is belastender voor het milieu om hout vanuit zuid Frankrijk te importeren, omdat vrachtwagens een veel kleinere hoeveelheid hout kunnen vervoeren en per eenheid genomen vele malen vervuilender zijn dan schepen. Om dezelfde reden kan het het mileuvriendelijker zijn om een sinaasappel uit Brasilie te eten dan uit Spanje. De CO2 belasting van 1 keer op en neer vliegen naar China staat gelijk aan het verschepen van 2500 M2 bamboe vloeren. Wij compenseren deze belasting door het planten van nieuwe bomen.

Hoe zit het met de lijm en het milieu?

In veel parketvloeren zit lijm verwerkt, omdat de toplaag meestal verlijmd wordt op een onderlaag van multiplex. Bij bamboe wordt er gemiddeld genomen wat meer lijm gebruikt, omdat de afzonderlijke repen aan elkaar gelijmd worden, maar de lijm voldoet ruimschoots aan de strengste Europese eisen die aan het formaldehyde-gehalte gesteld worden. De milieuwinst van het niet hoeven te kappen van bomen uit oerbossen en regenwouden is vele malen groter.

Hoe zit het met de Pandabeer?

De Pandabeer leeft van de kleinere bamboeplanten. De reuzebamboe die gebruikt wordt voor het maken van vloeren is geen voedselbron van de Pandabeer.

Waar komt de bamboe precies vandaan?

De bamboe plantages bevinden zich in het middengebergte van centraal China, in de provincies Zhejiang, Fujian, Anhui en Jiangxi. Dit is een regio met ideale klimatologische omstandigheden voor de groei van bamboe. Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten. De “reuzenbamboe” of MOSO kan men echter alleen vinden in (sub-)tropische klimaatzones.

Waarom is bamboe zo milieuvriendelijk?

De kap- en groeiwijze zijn belangrijke milieu-argumenten. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan, zodat in een volwassen plantage na 5 jaar de stammen kunnen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De groeikracht van het bamboebos wordt zelfs versterkt door geregeld te kappen. In het groeiseizoen groeit de “reuzenbamboe” 30 cm tot 50 cm per dag en kan uiteindelijk 15 tot 30 meter hoog worden, met een stamomtrek van 35 cm of meer.

Kunnen bamboe vloeren in de keuken en/of badkamer toegepast worden?

Bamboe vloeren kunnen ook in de keuken gebruikt worden, hoewel kans op beschadigingen en slijtage hier natuurlijk hoger zijn dan elders. M.b.t het morsen van water zal dit op de geoliede vloer sneller een vochtplek achterlaten, terwijl er bij de vernisplanken niets aan de hand is. Een bamboe vloer in de badkamer valt vanwege de hoge schommeling in luchtvochtigheid af te raden.

Hoe moet een bamboevloer worden onderhouden?

De geverniste vloeren vergen weinig onderhoud. Ze kunnen schoongemaakt worden met een vochtige dweil en natuurlijk schoonmaakmiddel. Krassen die op een vernisvloer ontstaan zijn moeilijker weg te werken dan krassen die op een olievloer ontstaaan. Een olievloer is minder krasgevoelig. Het bijwerken van een olievloer met wat olie is mogelijk, terwijl een geverniste vloer op een gegeven moment helemaal opnieuw geschuurd moet worden om eventuele krassen en beschadigingen weg te werken. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik worden bamboevloeren om de 2 jaar opnieuw geolied, en om de 5-8 jaar opnieuwe gevernist. Ze moeten dan eerst geschuurd worden, waarbij er ongeveer 0,5 mm van de bamboe toplaag weggeschuurd wordt. De vernis en olie kunnen in de meeste parket- of verfzaken aangeschaft worden.

Bambusparkett Österreich/Deutschland